top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

90. výročie: Iniciátora kalvárie v Starej Ľubovni ocenil aj pápež

Kalvárie, ktoré nám približujú krížovú cestu Ježiša Krista, sa budovali vo svete aj u nás. Pravdepodobne najstaršou na Slovensku je kalvária na Pažici pri Spišskej Kapitule, ktorá kopíruje jeruzalemskú kalváriu a pripomína staroveký Jeruzalem. Ľubovnianska kalvária je oveľa mladšia, má 90 rokov.

Biskup F. Tondra na kalvárii, 60. výročie posviacky v roku 1994.


S myšlienkou na jej výstavbu prišiel rehoľník Karol Kačura počas návštevy rodičov v Starej Ľubovni. Rodine Kačurovej sa táto myšlienka zapáčila a rozhodla sa ju realizovať na vlastnom pozemku na Šibeničnej hore, ktorý bol na výstavbu najvhodnejší. Po dohode so staviteľom Jánom Hadrvom z Podolínca sa práce začali v septembri 1933 a boli ukončené v auguste 1934. Tabule jednotlivých zastavení krížovej cesty vyrobila a namontovala firma z Bratislavy.


ODMENA OD PÁŽEŽA PIA XI.

Kalvária má 14 kaplniek a na jej vrchu je kríž z travertínu. Rodina Kačurová sa podieľala na oplotení, na výsadbe stromov, okrasných kríkov a iných prácach. Novú krížovú cestu vysvätil na sviatok Povýšenia sv. kríža roku 1934 spišský biskup Ján Vojtaššák a zároveň odovzdal Jánovi Kačurovi medailu a diplom, dar od sv. Otca Pia XI., ktorým ocenil úsilie jeho rodiny na tomto diele. Bol to veľký deň pre Starú Ľubovňu, ktorá sa zaradila medzi mestá, ktoré majú svoju kalváriu.


PENIAZE NA ÚDRŽBU PREPADLI

Jej zakladateľ Ján Kačur pamätal aj na jej budúcnosť a na fond určený pre jej opravu uložil v banke 5000 Kčs, ktoré však pri výmene meny v ČSR prepadli.

Kalvária slúžila veriacim aj počas rokov neslobody. Obľúbenou bola krížová cesta v noci na Zelený štvrtok za veľkej účasti veriacich z mesta i okolitých obci. Prvú sv. omšu po páde minulého režimu tu v septembri 1993 slúžil pomocný spišský biskup Mons. Andrej Imrich. 60. výročie posviacky krížovej cesty si veriaci pripomenuli 11. septembra 1994 a na kalvárii privítali spišského biskupa Mons. Františka Tondru, ktorý pri kríži celebroval sv. omšu, počas ktorej posvätil aj základný kameň pre novú kaplnku sv. Alžbety v nemocnici.

Našu kalváriu môžeme navštíviť v ktoromkoľvek ročnom období, stále je miestom modlitby, zamyslenia a ticha.


Ľubomír Ogurčák, foto: archív autora

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 31, 11. september 2024).

Comments


bottom of page