top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Bonus pre Staroľubovňanov v podobe zníženého vstupného

Updated: Jul 8, 2020


hrad

Ľubovniansky hrad a skanzen sa pripravuje na letnú turistickú sezónu. Počas nej ponúkne svojim návštevníkom hneď niekoľko zaujímavých atrakcií a noviniek. Staroľubovňania sa môžu tešiť aj na darček v podobe zníženého poplatku za vstupné.


Program tohtoročnej sezóny na hrade bude vo väčšej miere úzko prepojený s poľským panovníkom Sobieskim. Dôvodom je spomienka na jeho návštevu  hradu Ľubovňa v roku 1683 po tom, ako vyhral bitku proti Osmanom. V tomto duchu sa budú niesť aj hradné slávnosti s názvom Keď sa kráľ z víťaznej bitky vracia, ktoré sa budú konať v posledný júlový víkend. Ich súčasťou bude aj účasť astrológov a astronómov. ,,Prostredníctvom nich chceme verejnosti ukázať, ako sa králi kedysi riadili astrológiou, ako im slnko či hviezdy mali prezradiť výsledok bitky,“ ozrejmil riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.  Zaujímavé budú aj pripravované výstavy v skanzene venované kožušníctvu a gubárstvu, teda tkaniu. Prostredníctvom 3D modelu si zase návštevníci budú môcť pozrieť ukážky toho, ako mal vyzerať gotický palác. Začalo sa aj s obnovu expozície stavebníctva. ,,V rámci nej chceme ponúknuť návštevníkom obraz a informácie o tom, ako sa hrad staval, ako sa budovali jeho obranné systémy, ale turistom ukážeme aj predmety, ktoré sme objavili v depozitári,“ uviedol D. Mikulík, ktorý sa pochválil aj pripravovanou výstavou pokladu historických mincí z Hniezdneho.


ZĽAVA PRE DOMÁCICH


Staroľubovňania sa môžu tešiť aj na lacnejšie vstupné, a to nielen na hrad, ale aj do skanzenu. Regionálnou zľavou vo výške 50 % chce vedenie hradu poďakovať domácim obyvateľom aj za to, že na hrad často privedú aj nových návštevníkov. ,,Jedinou podmienkou pre uplatnenie zľavy bude preukázanie sa platným občianskym preukazom,“ spresnil D. Mikulík, ktorý dodáva, že tento benefit začne platiť od začiatku letnej turistickej sezóny, teda od 29. apríla. Ľubovniansky hrad, ktorý v minulom roku navštívil rekordný počet návštevníkov, takmer 200 tisíc, má ponúknuť aj zaujímavé a atraktívne koncerty známych umelcov. Tešiť sa podľa D. Mikulíka môžeme na Zuzanu Smatanovú či Sisu Sklovskú. ,,Máme rozpracovaných aj viacero projektov s mestom, prostredníctvom ktorých by sme chceli na hrade zrealizovať vystúpenie napríklad aj známych Radošincov či iných zaujímavých zložiek,“ uzavrel D. Mikulík, ktorý si mená niektorých ešte nechal ako prekvapenie, verejnosť sa ale o nich včas dozvie.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 15 (17. apríla 2018)


Comentarios


bottom of page