top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Alena Dudláková

FOTO Chorvátsko zdraželo, no ľudí z nášho regiónu to neodradilo, hovorí delegátka Ľubomíra

Updated: Sep 9

Po tom, čo uplynulý rok prešli Chorváti na euro, zmenilo sa aj vnímanie dovoleniek. Ceny šli mierne nahor. Aj domáci tvrdia, že v ich krajine zdraželo. Staroľubovňania napriek tomu do Chorvátska radi cestujú.

Delegátka zo Starej Ľubovne Ľubomíra Slodičáková (v čiernom) s obyvateľmi nášho mesta absolvovala v Biograde na Moru niekoľko turnusov.


DÁ SA AJ UŠETRIŤ

Ľubomíra Slodičáková robí delegátku od roku 2019. S výnimkou jedného kovidového roku trávila každú letnú sezónu v Chorvátsku. Zažila časy, keď tam pobudla štyri mesiace, tento rok to boli dva mesiace, počas ktorých stretla veľa Staroľubovňanov. „Chorvátsko je pre starších ľudí i pre rodiny s malými deťmi. Ubytovať sa dá na 10 nocí už od 472 eur na jednu dospelú osobu. V cene je strava - polpenzia, dovoz aj ubytovanie,“ povedala skúsená delegátka, podľa ktorej sa oplatí vycestovať cez agentúru, ktorá všetko zabezpečí. Nájdu sa však aj odvážlivci, ktorí sa rozhodnú hľadať si ubytovanie na vlastnú päsť. To však môže vyjsť aj drahšie, keďže takíto dovolenkári sú nútení stravovať sa v reštauráciách alebo si potraviny musia kupovať, čo je podľa Staroľubovnianky určite drahšie.


Dobré rady od skúsených tu padnú vhod, zmeny v cenách sú totiž lokálne. Kým niekde káva stojí tri eurá, v inej lokalite euro päťdesiat. „Večere, ktoré sme mali cez cestovku, vyšli okolo 15 eur s tým, že v cene bol šalát, občerstvenie v podobe nejakého nápoja. Mimo cestovku by to vyšlo nad 20 eur, čiže za mňa je to výhodnejšie,“ doplnila Ľubomíra.


LACNÉ A CHUTNÉ MELÓNY

Chorvátsko ponúka aj množstvo atrakcií. Stačí si len vybrať. Neopakovateľné sú aj spoločné zážitky. „U nás je vždy dobrá nálada, zíde sa tu partia, posedí sa večer, urobí sa káva, pospieva sa aj do polnoci,“ dodala delegátka. I to, že v júni sa teplota mora pohybuje okolo 24 stupňov, v auguste je to už oveľa viac, preto sú aj pláže v tomto mesiaci plné.

Za lehátka sa platí 8 eur, za dáždniky sedem, mnohí návštevníci si preto nosia karimatky a osušky.

Obľúbené je aj ovocie ponúkané na pláži, populárne sú melóny, tie sú v Chorvátsku lacné, sladké a šťavnaté. Kilo fíg stojí asi 6 eur, čerešne v začiatku sezóny sa pohybovali okolo 8 eur za kilo. „Záleží to od toho, aké ovocie je aktuálne v sezóne, podľa toho sa vyvíja cena. Voda stojí tak isto ako u nás,“ doplnila Ľ. Slodičáková, ktorá je v týchto dňoch už doma, keďže ako tvrdí, práca s ľuďmi ju stojí veľa energie, často robí aj mediátorku a musí spracovať rôzne nálady dovolenkárov, no aj napriek tomu ju tieto skúsenosti posilňujú a po roku je opäť nabitá novou energiou a teší sa na ďalšiu sezónu pri mori.


foto: archív Ľ.S.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 30, 28. august 2024).

Comentários


bottom of page