top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

Dočkala sa svetových hier! Angelika Pirhalová bola slovenskou vlajkonosičkou

Freestylistka Angelika Pirhalová sa dočkala súťaží na Svetových korčuliarskych hrách v Taliansku. Rodáčku zo Starej Ľubovne vybral náš zväz za vlajkonosičku Slovenska na otváracom ceremoniáli.


Svetové hry alebo World Skate Games sú akousi malou olympiádou, alebo majstrovstvami sveta v 12 športoch v rámci jedného podujatia. Všetky odvetvia využívajú korčuliarske kolieska. Medzi nimi napríklad aj skejtbording, v ktorom sa na nedávnej olympiáde presadil piatym miestom Košičan Richard Tury. Nás, pochopiteľne, najviac zaujíma počínanie Staroľubovnianky.


Najväčšia súťaž života

Na podujatí v Taliansku sa očakáva okolo 12-tisíc účastníkov, medzi nimi má zastúpenie aj slovenská výprava, a to v skejtborde, inline hokeji, slalome, rýchlokorčuľovaní, roller freestyle, v zjazde a v inline freestyle s Angelikou Pirhalovou, rodenou Fedákovou. „Bolo trochu náročné získať schválenie mojej registrácie, ale národná federácia bola veľmi nápomocná. Toto bude najväčšia súťaž môjho života a je to veľká motivácia ráno vstať a ísť trénovať,“ napísala na sociálnej sieti športovkyňa.


So slovenskou vlajkou

Zaujímavosťou je, že Staroľubovnianka získala poctu tým, že niesla slovenskú vlajku počas slávnostného ceremoniálu v starobylom Ríme na schodoch Španielskeho námestia.

Súťažiť začne už v stredu. „Som hrdá, že môžem reprezentovať Slovensko. Budem sa snažiť ukázať to najlepšie, čo viem. Držte mi palce,“ odkázala Angelika, ktorá sa v pretekoch predstavila od 11. do 14. septembra.

Svetové hry sa doteraz uskutočnili iba v Číne (2017), Španielsku (2019) a Argentíne (2022). Slovensko na nich získalo jedinú medailu v podobe bronzu. Svetovou veľmocou sú krajiny ako Taliansko a Kolumbia.

foto: archív

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 31, 11. september 2024)

Comments


bottom of page