top of page
Mário Veverka

Gruľovník na 21 spôsobov

Updated: Jul 24, 2020


Krása gruľovníkov spočíva v kombinácii tých najtypickejších slovenských ingrediencií: múky, zemiakov a bryndze. Keď k tomu pridáte pažítku, kôpor, cibuľu, slaninu, či x- sladkých variácií, vybuchne vám na jazyku explózia chutí. A presne to sa 28. mája  stalo v Starej Ľubovni.


Prvý ročník majálesu sa totiž organizátori rozhodli okoreniť súťažou o ten najlepší ľubovniansky gruľovník. Nik však nečakal, s akou veľkou odozvou sa stretne. „Vedeli sme, že gruľovník je u nás veľmi populárny, najmä vďaka Margite Kiššovej, ktorá ho pečie na všetky slávnostné podujatia v meste. No netušili sme, akú základňu má v bežných ľubovnianskych rodinách,“ zložila poklonu sedemnástke súťažiacich, ktorí do súťaže napiekli 21 rôznych druhov, Eva Kollárová z MsÚ. O poradí potom rozhodla porota (3 organizátori + 3 zástupcovia verejnosti), ktorá anonymne – len podľa čísel, hodnotila rôzne aspekty. A prideľovala body.„Samozrejme, najdôležitejšia bola chuť. Ale pozreli sme sa aj na to, ako gruľovník vyzerá, aké ingrediencie v ňom boli použité,“ doplnila E. Kollárová, ktorej najviac chutil ten s cibuľou. Ľuboš Tomko dal zas prednosť tradičnej alternatíve. „Teda zemiaky a to pravé gruľovníkové cesto,“ dodal primátor Starej Ľubovne, ktorý priznal, že i keď ho síce doma doteraz nerobili, čochvíľa by sa to malo zmeniť.

Niektorí z tých, ktorí si neváhali vyhrnúť rukávy, napiecť svoju verziu gruľovníka a pomôcť tak mladým športovcom. Výťažok z predaja (272,20 eur, spolu so sumou za pečené prasiatka) totiž poputuje na podporu mládežníckeho športu v meste.


ŠTYRI DRUHY Samozrejme, nebola by súťaž bez výsledkov. Cenu za tretie miesto si tak odniesla SOŠ na Jarmočnej ul., gruľovník číslo dva vyšiel spod rúk Dominiky Švrlingovej z Plavnice. No a ten najlepší upiekla žena, ktorá bola 8,5 roka spätá so Salašom u Franka – Mária Valigurská (na fotografii v kroji). „V jednom bol kôpor, pažítka a zemiaky s bryndzou, v druhom čisté zemiaky s bryndzou a slanina, v ďalšom pažítka a bryndzové zemiaky a ten posledný som urobila podľa vlastnej fantázie,“ uviedla víťazka, ktorá do súťaže priniesla až štyri gruľovníky. A ten s bravčovou masťou, kôprom i pažítkou bol podľa nej najlepší. Mimochodom, najstaršou kuchárkou bola 80-ročná Anna Petriľáková zo Starej Ľubovne. A hoci vek ďalších súťažiacich spadal väčšinou tiež do seniorskej kategórie, jedlo starých materí skúšali napiecť aj stredoškoláci či členovia mládežníckeho parlamentu. Tradičný zemiakový koláč, ktorý u nás ochutnal i slovenský prezident Andrej Kiska, má tak v Starej Ľubovni, zdá sa, o budúcnosť postarané.


Comments


bottom of page