top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

KEDYSI A DNES: Výnimočná fotografia z malej obce nášho okresu

Dnešný diel rubriky začneme spomienkami, ktoré má v pamäti zrejme každý obyvateľ nášho okresu prechádzajúci obcou Pusté Pole v zimnom období.

Približujú zasnežený a zľadovatený úsek cesty s vysokými snehovými mantinelmi, ktoré sa každú zimu vytvárajú obzvlášť extrémnymi poveternostnými vplyvmi v obci nachádzajúcej sa na juhovýchode nášho okresu. Aj keď záber ponúka skôr pohľad do letného obdobia, v každom z nás autenticky určite priblíži aj živé spomienky na snehové jazyky a záveje vytvárajúce sa v blízkosti cesty v smere na Kamenicu a Lipany.

Pusté Pole (maď. aj Pusztamező) - šarišská obec, ktorá leží pri potoku Hradlová, na rozhraní Levočských vrchov a pohoria Čergov. Nadmorská výška obce je približne 560 m n. m. Kataster obce bol vyčlenený až začiatkom roku 1956, v ktorom sa osada Pusté Pole odčlenila od Krivian. Počiatky obce ale siahajú až do 13. storočia - presnejšie do roku 1270, kedy sa v istej kráľovskej listine objavuje pod názvom Bachamezey ako obec, odkiaľ vedie cesta do obce Plaveč. Obec Bachamezey však koncom 15. storočia zanikla, jej územie postupne pustlo, a to sa odrazilo v maďarskom názve Pusztamező (Pusté Pole), ktorý sa objavuje koncom 16. storočia pri novozaloženej obci Vislanka (Vizranka, Pusztamező). Od roku 1927 sa však Vislanka objavovala už pod jediným názvom, a preto v  roku 1956 prevzala názov Pusté Pole ako samostatná obec.



Historicky veľmi cenný dobový záber (jeho lícová aj rubová strana) je zobrazený na pohľadnici poslanej 6. júla 1906 do Paríža. Pohľadnicu som zakúpil tento rok na internetovej aukcii z Francúzska a môžem konštatovať, že do môjho archívu pribudla opäť ďalšia pohľadnica, ktorá sa vrátila späť domov - teda na miesto jej vzniku, kde bola vytlačená, napísaná a odoslaná adresátovi, ktorý sa určite potešil z pozdravu od svojich blízkych z ďalekého sveta.

Záber v súčasnej dobe som nezaznamenal, keďže zobrazené objekty už zrejme neexistujú. Opäť sa tým vytvára priestor pre aktivitu našich vnímavých čitateľov - pamätníkov, ktorí by nám mohli pomôcť odhaliť pôvod objektov odfotografovaných neznámym fotografom pred rokom 1906.


Jozef Majerniček, foto: dobová pohľadnica v zbierke autora

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 32, 25. september 2024).

Commentaires


bottom of page