top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

NAŠE RETRO DETI: Snehové radovánky v roku 1989

Dnes si môžeme všetci zaspomínať na bezstarostné snehové radovánky v materskej škole. Aj detičky na dvore pred bývalou MŠ na Okružnej ulici (teraz oddychová zóna - park pred budovou Základnej umeleckej školy Jána Melkoviča) sa takto tešili možno z prvej snehovej nádielky v roku 1989.


V tej dobe bolo za budovou vtedajšej MŠ detské ihrisko s kolotočom, hojdačkami, preliezačkou v tvare gule a pieskoviskom. Na fotke sa nachádza aj moja manželka a z jej spomienok môžem spomenúť aspoň jednu úsmevnú. V roku 1989 jej mama kúpila bordové lakované topánky, ktoré si tak vážila, že sa kvôli tomu nešla ani hrať s kamarátkami do pieskoviska. Teraz sa nad touto príhodou môžeme už len pousmiať, ale v tej retro dobe sme si ako deti a všeobecne ľudia, určite viac vážili, keď sme mali niečo nové, lebo toho bolo menej. V novej dobe demokracie si vážime hlavne vybojovanú slobodu, no možno niekedy na úkor horších medziľudských vzťahov a radostí z maličkostí. Kto sa už dnes teší z nových topánok, z novej čiapky,...? Hádam ešte v našich deťoch zostalo to čaro úprimného smiechu a radosti. My, dospelí, to už v tejto zrýchlenej dobe plnej rozmanitých udalostí takto hlboko nevnímame a neuvedomujeme si pekné drobnosti každodenného života a stáva sa z toho možno len bežná rutina. Skúsme si teda zaspomínať na nejakú vec z detstva, ktorá nám prirástla k srdcu a zanechala v našich spomienkach nezmazateľnú radostnú stopu.

Ešte pridávame informácie k dobovej fotografii: zľava je učiteľka Mária Kolcunová, na boboch Štefánia Ščigulinská, tie ťahá Eva Dicová (biela čiapka), dieťa v popredí (neznáme), rovnako ďalších päť detí, chlapček (druhý sprava) je možno Blaščák.

Vytvára sa tu preto priestor pre aktívnych čitateľov Ľubovnianskych novín na odtajnenie ostatných detí na fotografii.


Jozef Majerniček, foto: archív J.M.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č 24, 19. jún 2024).

Prihláste sa na odber našich

e-mailových správ

Ďakujeme!

  • White Facebook Icon

Ochrana osobných údajov | © 2020 Ľubovnianska mediálna spoločnosť, s.r.o. | S podporou bajan.sk

bottom of page