top of page
  • Alena Dudláková

Namiesto auta môžu použiť bicykle. Mestskí policajti využijú novinku

V uliciach Starej Ľubovne sa budú pohybovať mestskí policajti na elektrobicykloch.

Vďaka novinke dokážu policajti robiť obhliadky aj na miestach, na ktoré sa s osobnými autami nedostanú. Cyklotrasy, lesné cestičky, lesopark a ďalšie miesta tak budú pod drobnohľadom. Monitorovať chcú aj prímestské osady.

Elektorbicykle z projektu Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS) umožnia aj jej členom monitorovať jednotlivé lokality, najmä v Podsadku. Na Továrenskej pribudol klasický bicykel, aj ten chcú naplno využívať okrem obyvateľov marginalizovanej časti mesta aj mestskí policajti.


ZDRAVIU PROSPEŠNÉ

Kolektív mestskej polície sa za posledné obdobie omladil. Niektorí členovia totiž odišli do dôchodku. Mladším kolegom tak vyhovuje pohybovať sa po meste na bicykloch. „Kúpili sa dva elektorbicykle. Chceme ísť tou cestou, že budeme ekologickejší, chceme kontrolovať aj miesta, kde je komplikované sa dostať a je to aj zdraviu prospešné pre kolegov,“ povedal prednosta mesta Aleš Solár.


AJ PRE OSADY

Bicykle stáli 1700 eur. Okrem polície ich ale budú využívať aj členovia MOPS. „Boli nakúpené cez projekt Miestnej občianskej poriadkovej služby. Tie bicykle by mali byť v Podsadku a budú tam aj s nimi jazdiť pravidelne. Jeden bicykel sme kúpili aj pre Továrenskú, síce nie elektro, ale využívať sa bude na pravidelnej báze,“ doplnil prednosta.


DOSTANÚ SA VŠADE

Mestskí policajti idú ekologickou cestou, keďže vyžívajú aj auto, ktoré je poháňané na elektrinu. Dostať sa s ním ale na lesné cestičky či do lesoparku nie je možné. Okrem toho sa stretli aj s nepochopením, keď autom jazdili po cyklotrase. „Cyklotrasa Hniezdne, Chmeľnica, tam by mohli ísť aj autom, ale ľudia na nich reagujú neprijateľne, že autá tam nepatria,“ spresnil A. Solár. Jazda na bicykli je pre policajtov aj súčasť pravidelného tréningu, vďaka čomu sa držia vo forme a sú v kondícii.


foto: fb Ľ.T.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24, 19. jún 2024)

Prihláste sa na odber našich

e-mailových správ

Ďakujeme!

  • White Facebook Icon

Ochrana osobných údajov | © 2020 Ľubovnianska mediálna spoločnosť, s.r.o. | S podporou bajan.sk

bottom of page