top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Naše retro deti - z Vyšnej ulice

Súčasný záber k pôvodnému záberu s malým dievčatkom by sme dnes už zrejme nenafotili s takou presnosťou, ako čitateľom ponúkame v rubrike Kedysi a dnes.


Tým dievčatkom je pani Katarína Tajbošová, rod. Damičová, ale pozadie na fotke už v súčasnosti neexistuje. Tvorí ho totiž už zaniknutá Vyšná ulica, dnes Obchodná (pravá strana dnešnej promenády od hlavného námestia) a záber bol vyhotovený pred domom, kde bolo nedávno sídlo banky. Podrobnosti uvádzame v rubrike Kedysi a dnes. Pre mladšie ročníky narodenia dodáme, že Vyšná ulica sa tiahla od dnešného Gurmenu až po zadnú bránu - vstup na starý cintorín. Predná brána na cintorín v tom čase ešte neexistovala, lebo cintorínom sa prakticky niekedy končilo mesto, ďalej už bola len Tehelňa (dnes športová hala). 


Pani Tajbošová zo svojich rozsiahlych spomienok poznamenala, že na Vyšnej ulici bola na pravej strane tzv. Viľuška - zemianska kúria rod. Prokopovič - Szepesháziová (viac v knihe História rodov v Starej Ľubovni od Márie Turekovej, rod. Olessákovej). A do Viľuškinej záhrady sa ako deti chodievali často hrávať. 

Veľká vďaka patrí Kataríne Tajbošovej, a to hlavne za spomienky, ale i jej úsmev a vždy dobrú náladu. Veríme, že skôr narodení si zaspomínajú na našu zaniknutú Vyšnú ulicu, ktorá musela v 70-tych rokoch ustúpiť novej výstavbe. Veríme, že pridajú nezabudnuteľné príbehy a odtajnia doteraz neodtajnené zážitky z Vyšnej ulice.

Jozef Majerniček, foto: archív K.T., dobová pohľadnica v zbierke J.M.

(Pozn.: materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 25, 26. jún 2024)

Prihláste sa na odber našich

e-mailových správ

Ďakujeme!

  • White Facebook Icon

Ochrana osobných údajov | © 2020 Ľubovnianska mediálna spoločnosť, s.r.o. | S podporou bajan.sk

bottom of page