Ďakovná gréckokatolícka svätá liturgia, výstava zvierat, poľnohospodárskej techniky i produktov. A samozrejme, bohatá porcia folklóru namixovaná z vystúpení regionálnych spevákov, folklórnych súborov či skupín – presne takéto bolo menu Vďakyvzdania za dary Zeme, ktoré 22. októbra pritiahlo do športovej haly stovky Staroľubovňanov.
V každom gazdovstve boli dožinky vrcholom ich hospodárskeho života. Slávnosť po skončení žatvy mala najskôr magickú funkciu, tá sa ale postupne zmenila na ďakovnú a oslavnú. A presne v tomto duchu sa predminulú nedeľu nieslo obnovené podujatie, pod ktoré sa podpísali mesto, Ľubovnianske osvetové stredisko a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. „Tou akciou sme chceli spraviť osvetu nielen poľnohospodárstvu, ktoré nie je u mladých príliš atraktívne, ale i produktom družstiev v našom regióne. Máme totiž za to, že sú veľmi kvalitné,“ uviedol primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko, podľa ktorého ním tiež chceli dať možnosť ľuďom, ktorí zasvätili život obrábaniu pôdy a chove zvierat, aby sa stretávali „a vzdať úctu k ich práci.“ Tá je totiž v súčasnosti zaznávaná, navyše, jej výsledok často závisí od počasia. A to poľnohospodárov trápilo aj tento rok. Vrásky na čelách im najskôr spravili jarné mrazy a potom ich ešte prehĺbili suchá. „Musím ale povedať, že v okrese sme aké-také zrážky mali. Bilancia úrody je teda v porovnaní s vlaňajškom o približne deväť percent slabšia. Keď sa však na ňu pozrieme z dlhšieho časového obdobia, tak za posledných päť rokoch bola druhá najlepšia,“ zhrnul rok 2017 z pohľadu hustosiatych obilnín predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. Ako dodal u jesenných plodín presné čísla nie sú k dispozícii, avíza však hovoria o medziročnom úbytku.
Počas Vďakyvzdania sa nezabudlo ani na tých, ktorí pôde i hospodárskym zvieratám zasvätili život.
PODPORA REGIONÁLNYCH PRODUKTOV Ale späť k podujatiu. To totiž malo, okrem poďakovania sa za úrodu, za cieľ tiež zviditeľniť poľnohospodárske družstvá v okrese. A tiež ich produkty, z ktorých mnohé sa dali aj ochutnať.
„Máme tu ťahané syry, kravskú hrudku, jogurtové mlieka a zákvas. U nás vyrábame bez chémie,“znelo napr. zo stánku PVOD Údol. Chýbať, pochopiteľne, nemohli čaje z Plavnice, PD Poľana zas ponúklo ochutnávku mäsových výrobkov i nátierok.„Najskôr som si dala slaninu, potom škvarkovú pomazánku, ktorá je výborná. Mohli by také aj v obchode predávať,“nechala sa po návšteve jarabinského stánku počuť Anna Bondrová. Na jej slová nadviazali ďalší návštevníci, z ktorých mnohí oceňovali kvalitné spracovanie, chuť i vôňu výrobkov. Ako za starých čias.
A práve to by mal byť hlavný dôvod toho, aby sa v obchodoch nedali ľudia zviesť len obalmi či cenami. Ale aby pri kúpe siahali hlavne po domácich, slovenských, potravinách. Pretože, ako podotkol M. Semančík,„toto je cesta pre nás všetkých, aby sme mohli viac vyrábať, spracovávať i vytvárať pracovné miesta. A dotvárať tým prenádherný vidiek aj u vás – v regióne Stará Ľubovňa…“
Najmä pohľady (i ruky) malých priťahovala výstava hospodárskych zvierat, medzi ktorými nechýbali husi, sliepky, králiky, ovce, kone a, samozrejme, teľatá holštajnského a slovenského strakatého dobytka
V dvojhodinovom kultúrnom programe, ktorý začal impozantným sprievodom všetkých folkloristov, sa publiku predstavili sólisti, spevácke skupiny a tiež DFS Ľubovňanček, FS Taľar, Barvinok či FsK Javorina (Kolačkov), Údolčanka a jakubianska Kečera (na fotografii).
Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 39 (31. október 2017).
Fotogaléria:
Komentáre