top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Rybárska sezóna je otvorená!

Updated: Jul 1, 2020


Víťazi dospelí

Novú rybársku sezónu otvorili na vodnej nádrži Vengliská v Starej Ľubovni už symbolickým odomykaním vody a rybárskymi pretekmi. Každoročne ju organizuje Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) v Starej Ľubovni.


Súťažilo sa v dvoch kategóriách. V prvej si zasúťažili deti a mládež do 15 rokov a v druhej dospelí a mládež nad 15 rokov. Celkovo sa tak zápolenia zúčastnilo sedem detí a 31 dospelých a tínedžerov. „Nezáujem členov napriek kompletnému servisu je sklamaním, i keď podiel na účasti malo aj studené počasie,“ zhodnotil predseda MO SRZ Ivan Orovčík. V prvej kategórii sa medzi prvým a druhým miestom odohral napínavý zápas. Počas 3-hodinového lovenia si súťažiaci dýchali na krk a s úlovkami sa doťahovali. Súboj nakoniec skončil víťazne pre Tobiasa Demjana, ktorý chytil o jedného kapra viac než Šimon Vasiľ. Na treťom mieste skončil Milan Marko Krafčík. „S výsledkom som veľmi spokojný, nikdy predtým sa mi takto na súťažiach nedarilo. Dokopy som chytil šesť kaprov a bol to môj úplne prvý úlovok na plávanú,“ povedal mladý rybár Šimon Vasiľ z Jakubian, ktorého k rybárčeniu priviedol otec a venuje sa mu už štvrtý rok. Na rybárčení ho najviac baví ticho a pokoj, no priznáva, že tento koníček si vyžaduje aj ohromne veľkú trpezlivosť, no vždy sa vyplatí. „Získal som trofej a medailu, udicu, rôzne drobnosti, no najviac ma potešilo krmivo pre ryby, ktoré využijem pri ďalšom chytaní,“ potešil sa Š. Vasiľ. V druhej kategórii sa prvenstvo podarilo vychytať Davidovi Cigánkovi. Druhé a tretie miesto si podelili Ján Šima, ml. a Ján Šima, st.

Víťazi deti (1)

Bonusy rybárčenia Zaujímavosťou je, že nevyhral ten, kto chytil najviac rýb a deťom sa podarilo poraziť dospelých. „V prvej kategórii mal Tobias Demjan 11,99 kg rýb a víťaz v kategórii dospelých David Cigánek 4,43 kg, ale počet kusov ulovených rýb bol opačný. Deti chytili spolu 23,5 kg a dospelí 9,8 kg,“ vysvetlil I. Orovčík, podľa ktorého bol počet ulovených rýb vzhľadom na studenú noc nízky. „Ale rybárske preteky sú často o jednej malej rybičke, lebo dobrý rybár vytiahne rybu aj z umývadla,“ zavtipkoval a dodal, že najväčšou odmenou pre rybára je aj tak relax v prírode, posedenie s priateľmi, zdolávanie úlovku a občas aj pečená rybka. Počas pretekov rybári ťahali z vody prevažne plotice, pleskáče, karasy a kaprov. Najväčší úlovok, kapor s mierami 50 cm, 3,5 kg putoval po odvážení späť do vody, tak ako aj ostatné úlovky. Mnohí si ešte z detstva pamätajú, ako sa chodili chytať ryby na dážďovky na potok, dnes už je ponuka návnad omnoho pestrejšia. „Dážďovky majú stále svoje miesto medzi nástrahami na kaprových vodách, rovnako ako kukurica alebo kostné červy, aj keď dnešná ponuka rôznych aromatizovaných návnad a nástrah je každoročne bohatšia,“ uviedol I. Orovčík. Podľa jeho slov majú všetky druhy revírov na rybolov svojich vyznávačov, ale väčšina rybárov sa venuje viacerým disciplínam, a teda aj lovu na rôznych vodách. Tak ako každý koníček, aj tento si vyžaduje určité investície. „Jeden vtip hovorí, že keď dáte deti na rybársky krúžok, nebudú mať peniaze na drogy. Prvotná investícia do výbavy je v každom športe nutná, a keď človeka rybárčenie chytí za srdce, už sa na peniaze nepozerá a priznávam, že občas kupujeme aj to, čo nepotrebujeme,“ povedal na záver I. Orovčík a dodal, že neexistuje rybár, ktorý by vlastnil len jednu udicu.


foto (MO SRZ)

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 20 (21. máj 2019)


Comentarios


bottom of page