top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Buďte na jarmoku ostaržití! Hygienici vyzývajú k dodržiavaniu opatrení

Napriek obavám zo žltačky Ľubovniansky jarmok bude. V poradí 31. ročník však bude za prísnejších opatrení a pod väčším drobnohľadom organizátorov i hygienikov.

Pozn.: Videoreportáž sme aktualizovali číslami v článku na tejto strane.


Nákaza vírusovej hepatitídy typu A (VHA), ktorá sa objavila v okrese v máji tohto roku, má nateraz iba sporadické prírastky (priemerne denne tri - štyri nové), žltačku však podľa hygienikov netreba podceňovať, zvlášť, že jej inkubačná doba má až 50 dní.



PRÍSNEJŠIE OPATRENIA POČAS JARMOKU

Viac v strehu budú počas jarmoku pracovníci RÚVZ, a to spolu s organizačným štábom jarmoku mesta. Nastavené sú preventívne opatrenia pre organizátora, prevádzkovateľov stánkov a iných zariadení. Regionálna hygienička Mária Mancalová však apeluje na jarmočníkov, aby boli hlavne zodpovední. „Umývanie rúk a ich dezinfekcia sú veľmi dôležité, treba sa vyvarovať aj spoločnému používaniu pohárov či fliaš,“ prízvukuje riaditeľka RÚVZ, ktorý bude počas jarmoku dôsledne kontrolovať aj plnenie nastavených pravidiel pre aktérov jarmoku.



VIAC TOALIET, AJ V MESTSKÝCH BUDOVÁCH

Aj vzniknutá situácia núti samosprávu riešiť dlhodobý problém, a to je absencia verejných toaliet s teplou vodou na Nám. gen. Štefánika. Nateraz zabezpečí viac tzv. suchých WC a sprístupnené budú aj blízke hygienické zariadenia v mestských budovách (v tzv. Bielom dome a Dome kultúry). „Táto možnosť bude pre jarmočníkov označená a na obidvoch miestach bude zabezpečený pracovník na usmernenie jarmočníkov. Použitie toalety bude bezplatné,“ doplnil prednosta MsÚ Aleš Solár.

Prevádzkovatelia stánkov a zariadení budú rovnako povinní dbať na dezinfekciu. Mať pri sebe počas zábavy aj malé dezinfekčné prípravky je dobrou radou pre jarmočníkov.

Aj napriek zvýšeným opatreniam by však nič nemalo pokaziť jarmočné dni, aj keď meteorológovia avizujú aj dážď. Nachystaný je program (str. 5) na dvoch tribúnach, bezplatné je od pondelka a počas jarmoku parkovanie na mestských parkoviskách. Uzávera dopravy bude v intenciách minulých rokov.


NÁKAZA V ČÍSLACH
K 25. septembru bolo na území okresu Stará Ľubovňa od 15. mája nakazených 432 ľudí.  Hygienici evidovali 11 aktívnych ohnísk a 5 neaktívnych. Doteraz najviac nakazených k 23. septembru bolo v Podsadku - 181, Šarišskom Jastrabí - 66, v meste Stará Ľubovňa - 51 a v Čirči evidujú 26 nakazených VHA. Nové prípady sa pohybujú nateraz vo všetkých ohniskách v malých počtoch alebo žiadnych. V Starej Ľubovni napr. 23. septembra pribudli dva prípady, v Podsadku žiaden, ale v Kolačkove až 14 nových prípadov za posledné tri dni.
So začiatkom školského roka sa objavila žltačka aj v školách, a to počnúc materskou až po strednú, prírastky sú zatiaľ jednociferné. Hygienici dôsledne monitorujú situáciu na dennej báze, nielen školy, ale aj inštitúcie, zariadenia, lekárne, dopravcovia a obchodné prevádzky majú nariadené opatrenia na zábranu šírenia nákazy. Tiež sa dohľadávajú blízke kontakty, ktorým je nariadený lekársky dohľad u svojho ošetrujúceho lekára najneskôr do 72 hodín od posledného kontaktu s osobou, ktorá ochorela na VHA, alebo je podozrivá z tohto ochorenia (osoba, u ktorej sa prejavujú klinické príznaky ochorenia). Každých 7 až 10 dní navštevujú svojho ošetrujúceho lekára po dobu 50 dní od posledného kontaktu s osobou, ktorá ochorela na VHA s tým, že sú im vykonané anamnestické a klinické vyšetrenia. V prípade zistenia subjektívnych alebo objektívnych klinických príznakov sa vykoná biochemické a sérologické vyšetrenie na prítomnosť markerov VHA a sú prijímané následné opatrenia. 
Podľa štatistík sa epidémia žltačky vyskytuje raz za 5 až 7 rokov. Na východe republiky sa objavila v decembri 2022, v okrese Stará Ľubovňa sa prvý prípad objavil v máji tohto roku. Naposledy tu zúrila epidémia žltačky v roku 2008, kedy veľkým ohniskom bola hlavne obec Lomnička.

ZVÝŠENÝ ZÁUJEM O OČKOVANIE 
Aj obavy z toho spôsobili, že v ostatnom období je zvýšený záujem o očkovanie. Bezplatné očkovanie majú ľudia s nízkym hygienickým štandardom, osoby v lekárskom dohľade a tiež isté profesie, ktorých výkon povolania si to vyžaduje. Platené sa pohybuje v rozmedzí okolo 20 € na jednu dávku. Očkovanie je dvojdávkové a zabezpečí imunitu na 10 až 15 rokov.  Jediná možná cesta, ako sa dostať k celoživotnej ochrane, je tá najmenej žiadaná, a to je prekonanie ochorenia.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č 32, 25. september 2024).

Comentarios


bottom of page