top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Alena Dudláková

VIDEO Chcete sa stať šermiarom? V Starej Ľubovni funguje Rád sv. Michala

Updated: 3 days ago

Občianske združenie Spoločnosť priateľov histórie a historického šermu - Rád sv. Michala robí v mesiaci september nábor. Hľadajú nových členov, ktorí sa majú chuť priučiť bojovému umeniu.


Je to veľmi jednoduché, stačí len prísť každú stredu o 17.00 h a aj z dôchodcu či stredoškoláka dokážu urobiť skutočného bojovníka z minulosti. Tréningy sú v prípade pekného počasia na ihrisku pri ZŠ Komenského a v prípade nepriaznivého v telocvični cirkevnej školy na Štúrovej ulici.


SKUTOČNÉ BOJOVÉ UMENIE

„Prioritne sa zameriavame na šerm dlhým mečom z konca stredoveku, z druhej polovice 15. storočia,“ nechal sa počuť Filip Lampart, predseda OZ Spoločnosť priateľov histórie a historického šermu - Rád sv. Michala.

Šermiari v meste s krátkymi prestávkami fungujú od roku 1998. Rokmi sa menili aj spôsoby výučby historického šermu, kým v minulosti sa profilovali skôr na scénické vystupovania, dnes sa snažia do tohto športu priniesť aj prvky skutočného bojového umenia, ktoré okrem ducha a osobnosti formuje aj postavu. Vo svete je toto staré európske bojové umenie známe aj pod názvom HEMA. „Zameriavame sa na bojový systém šermu, ale do istej miery nie je problém s ním vystupovať, a tak divákovi priblížiť aj šerm z dôb minulých,“ ozrejmil znalec histórie.


VÝBAVA PRE BOJOVÝ ŠPORT

Poplatky od členov nevyberajú, čo však potrebuje každý, kto má chuť tento šport robiť, je meč, ktorý sa chápe ako základná zbraň na ceste za poznaním európskeho šermu. „Neskôr by bolo dobré zadovážiť si aj ochrannú helmu tváre, keďže pri bojových športoch súperi často útočia na tvár protivníka. Celý systém je postavený tak, že mám vyhrať súboj, ale nesmiem odchádzať zranený. Učíme to tak, aby členovia boli v bezpečí,“ dodal Filip Lampart.

Viac k téme prinesieme v ďalšom vydaní novín. foto: archív F.L.


(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 31, 11. september 2024).

Kommentare


bottom of page