top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

VIDEO Na testovanie si prizvali špecialistu. Výsledky sú pomôckou trénerom i rodičom

U nádejných futbalistov mládežníckej Star Goal Academy zo Starej Ľubovne skúmali ich výkonnosť pomocou špeciálneho testovania. To všetko pod dohľadom odborníka.


Niekoľko desiatok detí sa ešte pred začiatkom prázdnin podrobilo diagnostike, ktorá mala odhaliť ich silné a slabšie stránky. Tréneri i rodičia tak mohli získať dokonalý prehľad o tom, v ktorých činnostiach má dieťa rezervy. „Chceli sme poznať, kde sa deti podľa testov výkonnostne nachádzajú,“ poznamenal tréner Michal Petrus, ktorý zároveň vedie akadémiu.


PRE TRÉNEROV

Moderným trendom diagnostiky sa dlhodobo venuje Michal Jeleň, mimochodom rodák zo Starej Ľubovne. Športu sa venuje aj na fakulte v Bratislave, servis s testovaním poskytuje aj rôznym športovcom i klubom po celom Slovensku. „Testovaných hráčov porovnávame voči istým štandardom a parametrom. Najdôležitejšia je pre nás práca s trénermi, ktorí na základe výsledkov vedia, ako so svojimi zverencami pracovať, kde je ich silná a slabá stránka. Pre nás, ako športových diagnostikov je dôležité centralizovať dáta do jedného úložiska, aby sme s nimi vedeli pracovať a porovnávať ich,“ opísal odborník. Ako dodal, vyhodnotená dáta často poskytujú aj rôznym športovým agentom. „Pomocou dát sa dá taktiež určovať predikcia prípadných zranení.“


NÁPOVEDA PRE RODIČOV

Testovanie v telocvični na Jarmočnej v Starej Ľubovni prebiehalo v skupinách a na viacerých stanovištiach. Odborníci skúmali akceleračnú rýchlosť u detí, zmeny smeru pri pohybe, rýchlosť reakcie, výbušnú silu, frekvenčnú rýchlosť či silu dominantnej končatiny. „Tieto motorické testy nám poslúžili na zistenie aktuálnej fyzickej zdatnosti deti. Pre nás to má význam, keďže si vieme porovnať, v akých testoch deti predčia alebo zaostávajú za slovenským priemerom v jednotlivej vekovej kategórii. Na základe toho si vieme naplánovať tréningy detailnejšie,“ povedal tréner M. Petrus, podľa ktorého chcú testovanie v spolupráci s Anapeax Diagnostic absolvovať každoročne.

Výsledky testov po vyhodnotení obdŕžali aj rodičia. „Aj takto môžu vyhodnotiť, či sa dieťa v danom športe náhodou netrápi a aká je prípadne jeho predispozícia pre iný šport. Dôležité je, aby vedel svoje dieťa podporiť,“ pripomenul M. Jeleň.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 29, 14. augusta 2024)


Comentarios


bottom of page