top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Alena Dudláková

VIDEO Pre tlačenicu pridali ďalší autobusový spoj z Podsadku

Od druhého septembra nastali zmeny v odchodoch a príchodoch niektorých mestských autobusov v Starej Ľubovni.


Nové linky pridali na trase z miestnej časti Podsadek, keďže tu pribudol nový ranný spoj. Stalo sa tak na žiadosť občanov mesta Stará Ľubovňa i špeciálnej školy.

Požiadavky na posilnenie dopravy adresovali mestu zo školy na Levočskej ulici, kde sú špeciálne triedy druhého stupňa. Ide o alokované pracovisko ZŠ v Podsadku. Namiesto jedného ranného autobusu jazdia do miestnej časti dva. „Požiadavka bola z ich strany kvôli 164 deťom, ktoré sa musia dopraviť ranným spojom do školy. Po novom autobus, ktorý jazdí o 7.05, vezme asi 70 detí, za ním ide ďalší o 7.08 a dokáže zobrať 90 ľudí, ale tam sú už aj deti, ktoré idú do materských škôl v meste,“ priblížil prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Aleš Solár.


DVA SPOJE SÚ STÁLE MÁLO

Ľudia na Mýtnej ulici by však chceli o ďalšiu autobusovú linku navyše alebo aspoň, aby nový spoj o 7.05 h prichádzal na zastávku minimálne o päť minút skôr. Podľa prednostu je však súčasná požiadavka nereálna, situácia by totiž nadväzovala na ďalšie prípoje. Všetko je podľa neho potrebné prehodnotiť s dopravnou komisiou. „Nový autobus dať nevieme, vzhľadom k tomu, že sú vyťažené v tomto čase všetky,“ doplnil A. Solár s tým, že tieto zmeny by museli prerokovať s dopravcom. Tým je michalovská firma DZS-M.K. TRANS, s ktorou je nateraz radnica spokojná, no aj napriek tomu sa nebráni novým možnostiam.

Dôležitá tu je však podľa prednostu efektivita a požiadavky obyvateľov. „Ide o novú lokalitu na Šibeničnej hore a ďalších, musíme to celé prekopať a uvidíme, ako to vyjde na budúci rok,“ doplnil prednosta.

Nateraz dotuje samospráva mestskú dopravu sumou 170 400 € ročne, a to za 76 700 obslužných kilometrov na dvoch linkách. Či dôjde k výraznejším zmenám, sa uvidí až v januári, pri prehodnocovaní novej zmluvy a podmienok.

Súčasné zmeny v grafikone mestskej dopravy nájdete aj na webovej stránke ĽMS a videotexte ĽTV.


(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 32, 25. september 2024).

Comments


bottom of page