top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Alena Dudláková

VIDEO Využili príležitosť a povozili sa na silných motorkách

Motorkári z celého Slovenska v auguste potešili svojou návštevou klientov z Domu sv. Anny. Spolupráca medzi zariadením a motorkármi trvá už päť rokov. Okrem toho, že ľudia s hendikepom vďaka nim zažijú okružnú jazdu, vždy ich potešia nejakým darom.


V minulosti to bolo napríklad vedro peňazí, pozvanie na výlet, teraz to boli drobnosti v podobe hry jo-jo či truhlica sladkostí. Najväčší zážitok bol však zo samotnej jazdy, tú si skúsili okrem klientov i zamestnanci, no motorkári povozili aj okoloidúcich.


25 ATRAKTÍVNYCH STROJOV

„Sú tu kolegovia z Česka, Poľska. Máme tu väčšinou Harley-Davidson stroje, ale pridal sa aj GOLDWING Club Žilina a Can-Am klub s motorkami na troch kolesách, aj tie nám pomáhajú voziť hlavne tie deti, ktoré nevedia na motorku vyjsť, “ spresnil Vlastimil Beláň, prezident HARLEY-DAVIDSON Clubu No.1 Slovakia. Dokopy v Starej Ľubovni pristavilo 25 motoriek. Aj zdatní chlapi sa zapotili, keď hendikepovaní klienti menili kolesá invalidného vozíčka za kolesá motorky, no všetko napokon zvládli k spokojnosti a povozil sa každý. Našli sa aj takí, ktorí neodolali a dali si repete. „Som v Dome sv. Anny už osem rokov a tieto aktivity sú dobré, aj častejšie by mohli byť,“ nechal sa počuť klient Jakub.


PRÍSĽUB ĎALŠEJ SPOLUPRÁCE

Spolupráca medzi klubom a staroľubovnianskym zariadením vznikla vďaka OZ Kultúra so srdcom, za ktorou stojí mestský poslanec Miroslav Vrábeľ. „Tá radosť, ten adrenalín, niečo iné, čo naši nezažívajú, to prinášajú k nám do zariadenia. Prichystali sme im pohľadnice, napiekli sme koláče a pripravili výrobky,“ doplnila Monika Markovičová, vedúca zariadenia, podľa ktorej si akciu nenechalo ujsť cez 40 prijímateľov sociálnych služieb. Ona sama však možnosť povoziť sa nevyužila, ale s úsmevom prisľúbila, že na desiate výročie to predsa len skúsi.

Motorkári prídu do Domu sv. Anny určite aj o rok. Je to totiž najkrajšia a najočakávanejšia návšteva, akú klienti zariadenia majú. Dodáva im energiu a konečne môžu aj oni zažiť štipku adrenalínu, keďže mnohým hendikep inú formu väčšieho dobrodružstva zažiť neumožňuje.

foto: ĽMS

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 30, 28. august 2024)

Comments


bottom of page