top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

Zmeny vo vedení futbalu a výhliadky v Redfox Stará Ľubovňa. ROZHOVOR so Štefanom Lazorčákom

Od jeho vstupu do klubu zaznamenal futbal v Starej Ľubovni tri súťažné postupy po sebe! Naposledy síce Redfox tretiu ligu nevyhral, aj vďaka druhému miestu však vybojoval postup do druhej najvyššej súťaže. Zhovárame sa so Štefanom Lazorčákom, zástupcom hlavného sponzora a budúcim generálnym riaditeľom klubu.





Pred rokom ste v rozhovore tvrdili, že chcete postúpiť z tretej ligy. Mnohí to označili za trúfalé, niektorí sa tomu dokonca smiali.

- Dôležité je, kto sa smeje na konci. A verím, že sa usmievame všetci, lebo tento úspech patrí všetkým Staroľubovňanom. Úplne chápem, že posmešky boli na mieste, ale všetci čo sa smiali, žiaľ, nevidia do vnútra klubu tak, ako som videl v tom čase ja. Z hľadiska našich stanovených cieľov, sme chceli ligu vyhrať a postúpiť, teda dosiahnuť prvé miesto. Z tohto hľadiska sa nám cieľ nepodarilo splniť, ale postúpiť sa nám podarilo. Som za to nesmierne vďačný a postupne si začínam uvedomovať, čo sa nám za tie tri roky podarilo. Vrátili sme po 16 rokoch Ľubovňu do druhej ligy.


V treťoligovej sezóne ste urobili, zdá sa, skvelý marketingový ťah, a to angažovaním exreprezentanta Erika Jendriška. Aj vďaka nemu sa o futbale v Starej Ľubovni hovorilo v televíziách i v tlači.

- Marketingový ťah to síce bol, ale netreba zabúdať aj na to, že Erik Jendrišek nám svojimi skúsenosťami výrazne pomohol aj na ihrisku, a teším sa z toho, že aj po futbalovej stránke to bol správny ťah. Obávam sa, že takéto niečo v budúcnosti klubu len ťažko napodobníme.


V štruktúrach Redfox má v nasledujúcich dňoch dôjsť k zmenám pri fungovaní vedenia klubu. Aké zmeny to budú?

- Klub v rámci svojej reorganizácie rozlišuje výkonnú a reprezentatívnu zložku. Výkonnej zložke bude šéfovať generálny riaditeľ a reprezentatívnej prezident klubu. Výkonná zložka bude zabezpečovať smerovanie a plnenie vízie, športovú a personálnu agendu, marketing, ekonomiku, reklamných partnerov a sponzorov. Generálneho riaditeľa bude každoročne do funkcie menovať členská schôdza na základe návrhu generálneho partnera klubu, a ten bude menovať ostatných členov výkonnej moci. Reprezentatívna zložka bude zabezpečovať reprezentáciu klubu vo vzťahu k SFZ, VSFZ, ObFZ, samosprávam, futbalovým klubom a podobne. Prezidenta a viceprezidentov klubu bude každoročne do funkcie voliť členská schôdza.


Aké právomoci bude mať v novej štruktúre prezident klubu Ján Fröhlich?

- Ján Fröhlich bude aj naďalej prezidentom klubu, šéf reprezentatívnej zložky. Zároveň v rámci výkonných právomocí bude zastrešovať športovú a personálnu agendu klubu.


Nová sezóna začne o mesiac. Čo všetko potrebuje klub splniť, aby bezproblémovo vstúpil do druhej ligy?

- Splniť licenčné kritériá pre druhú ligu nie je vôbec jednoduché. Sú to, napríklad požiadavky na počet mládežníckych tímov, licencie trénerov, asistentov v A mužstve, ale aj v mládežníckych tímoch. Od 1. januára 2025 sa klub povinne musí stať obchodnou spoločnosťou a okrem týchto kritérií je potrebné, aby sme splnili viacero administratívnych záležitostí. Pracujeme aj na novej infraštruktúre štadióna. Verím, že v priebehu pár rokov sa Stará Ľubovňa dočká nového futbalového stánku. Na to, aby sme splnili požiadavky pre druhú ligu, budeme potrebovať aj pomoc od mesta. Je potrebné zrekonštruovať jednu šatňu, ktorá musí spĺňať minimálnu rozlohu 35 metrov štvorcových. Potrebujeme hliníkové bránky a miesta na sedenie v rozsahu tisíc miest. Verím tomu, že dostaneme aj nejakú výnimku, aby sa druholigový futbal v Starej Ľubovni mohol hrať.


Pred rokom vyhrala Spišská Nová Ves tretiu ligu pomerne suverénne, no v druhej skončila na chvoste. Čo bude potrebné, aby ste sa podobnému scenáru v Redfox vyhli?

- Nemusíme chodiť po príklad ďaleko, stačí si spomenúť na obdobie spred 16-tich rokov, kedy hrala Ľubovňa rovnako druhú najvyššiu súťaž. Žiaľ, vydržali sme iba jednu sezónu a hneď zostúpili. V klube robíme všetko preto, aby sme v MonacoBet lige neboli fackovacím panákom, a aby sme nezopakovali históriu, ktorá viedla k pádu staroľubovnianskeho futbalu až do piatej ligy. A čo bude potrebné? Stavili sme na istotu, angažovali sme skúseného trénera Jozefa Kostelníka. Verím v jeho kvality a som presvedčený, že práve na ňom postavíme naše ciele.


Aké teda budú ďalšie ciele?

- Keď som v roku 2021 vstupoval do ľubovnianskeho futbalu, trval som na tom, aby sme si stanovili jasné ciele, ktoré chceme dosiahnuť, a tie stále platia. Ideme postupnými krokmi. Som rád, že sa nám ich doteraz darí na sto percent plniť. Stretli sme sa vo vedení skvelá partia a šikovne sa dopĺňame. Spoločnými silami sa nám podarilo v jednotlivých sezónach postaviť a vyskladať realizačné a hráčske tímy. Futbal je o súťažení, a presne to ma na tom baví. Budovať a vyhrávať, aby po nás ostal výsledok. V tomto roku tiež nastal čas viac profesionalizovať naše mládežnícke družstvá. Športovým riaditeľom mládeže sa stal Róbert Lukáč, ktorý je držiteľom UEFA Pro licencie a zároveň pôsobí aj pri reprezentácii U16 ako asistent trénera. Okrem dlhodobého cieľa získania štatútu Útvaru talentovanej mládeže a Akadémie, chceme priebežne s mládežníckymi tímami postupovať do vyšších súťaží.


ilustr. foto.

(Pozn. : Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 26, 3. júl 2024)




Comments


bottom of page