top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

ŽIVIÓ, pani Hriceňáková!

Updated: Jul 8, 2020


DSC_0481

Dôvod na poriadnu oslavu mali v obci Údol, kde sa jedna z najstarších obyvateľov dožila významného životného jubilea – 100 rokov! Pani Anna Hriceňáková sa tak zaradila do zoznamu najdlhšie žijúcich osôb nielen v danej obci, ale aj v celom Staroľubovnianskom okrese.


Pozitívne naladená, usmievavá, veselá osoba so zmyslom pre humor. Aj takto by sa dala opísať oslávenkyňa A. Hriceňáková, ktorá aj napriek pokročilému veku nepotrebuje pri čítaní okuliare. Zo štyroch súrodencov ostala už len ona. S manželom Jánom vychovala dve deti – dcéru Helenu a syna Štefana, ktorý zomrel pred dvadsiatimi rokmi. Oporu našla v neveste, menovkyni Anne Hriceňákovej, ktorá s ňou zdieľa spoločnú domácnosť už neuveriteľných 54 rokov. ,,Máloktorá, ak vôbec nejaká nevesta si vie predstaviť toľké roky žiť so svojou svokrou. My ale od začiatku máme veľmi dobrý vzťah, rozumieme si od samého začiatku,“ uviedla A. Hriceňáková, ml., ktorá svoju svokru opisuje ako pracovitú a usilovnú ženu. ,,Aj napriek tomu, že sama mala veľa práce, pomáhala mi pri výchove mojich štyroch detí. Nikdy nepovedala nie,“ dodala.


Pani Anna, ktorá prežila obidve svetové vojny, pri spomienkach na svoju mladosť len zalomila rukami. ,,Život som mala ťažký. Robiť sa muselo vždy a niekedy to bolo aj zadarmo, ale jeden druhému sme v ťažkých časoch vždy vedeli  pomôcť,“ stručne zhrnula svojich desať krížikov oslávenkyňa, ktorá chudobnejší život v minulosti považovala napriek tomu za lepší. ,,Dnes máme všetko, ale peniaze nie sú najdôležitejšie,“ dodala skromne. Aj keď zdravie ju už veľmi neposlúcha, radosť jej robí 8 vnúčat a štyri pravnúčatá. Recept na dlhovekosť nám jubilantka povedať nevedela, stále ale zdôrazňovala, že pracovitosť, spravodlivosť a predovšetkým viera v Boha boli u nej stále na prvom mieste.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č.13 (3. apríla 2018)


Kommentare


bottom of page